изпратете запитване за оферта Спечелете пари с нашата програма последно 10 Спечелете пари с нашата програма последно 10
Земеделски институт - Стара Загора

Какво е уебдизайн? 18
Jul

Какво е уебдизайн? На кратко …

Това понятие на кратко представлява, подредбата и аранжимента на всички компоненти необходими за направата на една интернет страница. Това включва в себе си определяне на основните цветове на страницата, цялостната идея, фиксиране на линковете ( бутоните ), избор на подходяща функционалност, разработка на потребителска навигация, графичен дизайн, изработка на система за управление на съдържанието, рекламни места и банери, популяризиране на страници, оптимизация и т. н.

Всеки етап от изграждането на един уебсайт е част от това изкуство. Да уместно е да се назове и с този термин по простата причина, че несъмнено всеки графичен дизайнер, програмист или маркетинг мениджър, който участва в процеса е оставил част от себе си ( идеите си ) в продукта.

Подобно на по – познатите ни термини, като интериорен дизайн, графичен дизайн и разбира се професията моден дизайнер и тук става дума за подбор, аранжимент и изработка. И при уебдизайна се формират етапи на изграждане, които обаче зависят само от екипа, които разработва дадена интернет страница.

Тези етапи най – често са: Точно обосяване и развитие на цялостната идея на сайта, илюстрирането и посредством графичен дизайн, като се определят водещи цветове и нюанси, който е напълно задължително да са съобразени с изискванията на уеб пространството, точно определяне на текста и задължително неговата правописна проверка,кодиране на вече готовият дизайн, изработка на система за управление на съдържанието ( препоръчва се за по – големи проекти ), оптимизиране на страницата за търсещи машини.  Да знаем, че се сещате най – вероятно и за още етапи, но обикновено това са основните от които се започва.

Напоследък се наблюдава засилване на интереса на хората към уебдизайн, което е доста добър показател, че той се развива и скоро печатните и телевизионни медии, ще бъдат напълно ненужни, въпрос на време е всеки човек да придобие прилично ниво за да може да ползва всички „екстри”, който му предлага интернет и в частност.

За да ви запознаем максимално точно, освен нашето мнение ще ви представим и малко текст от Wikipedia:

Дефиниция

Уеб дизайн това е аранжиране на хипер текст, компютърна графика, компютърна анимация, звук по определен начин за представянето му след това от уеб браузър, най-често по визуален път. Уеб дизайнът включва изработване на една или повече уеб страници, които се организират чрез набор от вътрешни препратки (хипер връзки) и по този начин посетителят на дадена уеб страница може да навигира между отделните и секции.

Кратка история

Уеб дизайнът и изработването на уеб страници е измислено от Швейцарският международен изследователски институт CERN. Първоначално уеб страниците са били използвани като вътрешна система за каталогизиране и свързване на отделени един от друг текстове на сървърите на CERN. След това поради изключителното си удобство по този начин да се свързват текстове, чрез хипер връзки идеята бързо набира скорост и скоро след това се появява първият графичен браузър Gopher, който при пускането си е бил невероятен хит, поради възможността си да представя графично хипертекста, позволявайки не само форматирането му, но и използването на картинки. В последствие се появяват по-модерни браузъри с които WWW (World Wide Web) започва да доминира над по-старите стандарти и продължава да съществува и до днес. Първият създаден уеб сайт се е намирал на адрес info.cern.ch

Какво представлява уеб дизайна

Чисто технически уеб дизайна може да се определи като писане на хипертекст, т.е. текст с интерактивни препратки било то към други части на текст или към друг текстов документ. Като краен продукт от уеб дизайна се получават HTML страници, картинки в различни формати (най-често jpeg, png), анимации (най-често gif или flash) и т. н. Отделните компоненти получени при уеб дизайна на една страница или на цял уеб сайт се разпределят във файлове, които от своя страна се разпределят в директории. Процеса на уеб дизайн може да се разглежда като смесица от творческа и техническа работа. Творческата работа включва художествена изработка на отделните графични и аудио елементи, форматирането на текста. Техническата работа включва подредбата на тези елементи най-често чрез HTML код, който чрез съответния използван стандарт след това се визуализира на изходно устройство (обикновено монитор). Техническата част допълнително включва и разработване на клиент-базиран код, който най-често се използва за подобряване на разглеждането на даден сайт и се реализира най-често чрез JavaScript или VBScript.

Развитие

В последните години уеб дизайна включва все повече допълнителни елементи, които преди не са се използвали, като например интерактивни флаш анимации, използване на стилове (CSS), оптимизиране на кода за интернет търсачките и много други. Възможността на компютърно генериране на хипертекст чрез изпълнявани на сървъри програми или скриптове добавя още повече възможности към стандартните уеб страници, като най-често това е използването на бази данни, които чрез тези програми и скриптове информацията от тях се обработва в подходящ вид и се визуализира като уеб страница. Уеб страници използващи активно и разчитащи най-вече на програми и скриптове намиращи се на отдалечен сървър се наричат уеб базирани приложения, като при този тип приложения целият програмен код се намира на отдалечен сървър, а уеб страниците се използват само като интерфейс за визуализиране на отговорите от заявките, както и за подаване на нови заявки.

Проблеми

Много често дизайнерите приемат уеб дизайна за подобен на графичния дизайн, използван в печатните издания и се стремят да създават уеб страници, които да изглеждат еднакво за всички потребители. Като концепция уеб дизайна много се различава от печатната реклама, където има фиксиран размер на хартията и всичко би следвало да бъде направено точно до милиметър. При уеб дизайна е грешно да бъде използван такъв подход, защото изходното устройство не е предварително известно, т.е. даден посетител на уеб страница може да визуализира тази уеб страница, чрез същият уеб браузър както този, който я е създал, но също така може да използва и коренно различен софтуер за визуализация, например браузър на мобилен телефон или да,, ако е незрящ просто да я слуша, чрез компютърен четец. Затова е препоръчително уеб страниците да се създават, като се спазват стандартите за тях, а не да се създават, за да имитират печатни издания. Друг често срещан проблем е конфликта между използваемост и оптимизиране за интернет търсачките. Докато графичните дизайнери смятат, че най-важното за една уеб страница, това е как изглежда, то консултантите оптимизиращи страниците за търсачките настояват, че най-важното е сайта да се позиционира максимално добре. В крайна сметка истината е някъде по средата, като е важен баланса между двете концепции. От една страна разбира се е важно една уеб страница да бъде намирана лесно, чрез интернет търсачките, защото ако не бъде намирана от никого то тя е безполезна за всички, от друга страна, ако даден сайт не е оформен добре графично самото му намиране не би имало смисъл, ако не съдържа полезна и точна информация за търсещият.

Колко струва?

Най-честият въпрос, интересуващ хората е “Колко струва изработването на уеб сайт?”. Разбира се най-честият отговор е “Зависи”. Ако този отговор е незадоволителен за масата хора то ние можем да кажем, че той е абсолютно точен. Поради това, че уеб дизайна включва творческа и техническа работа, като двата вида работа трябва непрекъснато да задоволяват напълно желанията на клиента.Сами можете да се досетите дали е уместно и постижимо да се изработи ценова листа с подобен обхват. В подобен случай може да се ориентирате от това, че всичко зависи от сложността на изпълнение спрямо срока за който трябва да бъде реализиран проекта.

Inmedia TEAM: Смятаме, че от тази информация всеки би добил най – обща представа какво представлява похвата уеб дизайн и каква е неговата същност. За тези които искат да се занимават по задълбочено с него нашата фирма предлага стажантски програми от които може да се възползва всеки. Необходимо е само одобрение от екипа.